ההשלכות של ההליקובקטר
החיידק הליקובקטר פילורי נחשב לאחד מחיידקי מערכת העיכול הנפוצים באוכלוסיה, חיידק זה מתיישב באזור הקיבה והתריסריון ופעילותו יוצרת היחלשות של עמידות הקיבה לסביבתה החומצית, בעקבות היחלשות זו עלולות להיגרם דלקות וייתכנו גם כיבים בקיבה ובתריסריון.
להימצאותו של החיידק נמצא קשר גם להתפתחות של סרטן הקיבה.
הטיפול המערבי לחיידק משלב ברוב המקרים תרופות סותרות חומציות כדוגמאת ״לוסק״ ״אומפרדקס״ ״לנטון״ או ״קונטרלוק״ יחד עם תרופות אנטיביוטיות משני סוגים, התרופות האנטיביוטיות שנתנות בדרך כלל הן מוקסיפן וקלריתרומיצין (קלציד) או פרוטוציד.
כעשרים אחוז ממטופלים אינם מגיבים לטיפול ואז יש צורך בטיפול נוסף, קיים אחוז קטן של מטופלים שאינו מגיב כלל לטיפול זה, בנוסף טיפול זה עלול לגרום לתופעות לוואי.
השילוב בין הטיפול המערבי לבין הטיפול הטבעי במקרים כאלו וככלל נחשב חשוב ויעיל במיוחד, לחיסול החיידק ולמניעת הישנותו.
עם גילוי חיידק זה בשנות השמונים לערך, ניסו למצוא את המענה לשאלה מה גורם חיידק זה לרירית הקיבה. שאלה ו קיבלה מענה- חיידק זה גורם לדלקת בקיבה (גסטריטיס) ובהמשך לאולקוס.
גילוי זה גרם לעולם המחקר לחפש מענה ופיתרון להימצאותו בקיבה, טיפו שייתן מענה לחיסולו המיידי.
השאלות הנוספות שעלו סביב אותו גילוי הוא, האם זה תמיד יקרה, האם החיידק בהכרח יגרום להימצאות גסטריטיס ואולקוס, האם שגשוגו של החיידק הכרחי לשם כך, או אולי המקור נמצא בבעיה אחרת.
התשובות נמצאו עם הזמן שמה שנמצא זה שהליקובקטר לא תמיד יגרום לאולקוס וגסטריטיס, כאשר החיידק נמצא בקיבה במצב פעיל (שאינו רדום) הוא לא בהכרח יגרום נזק כדוגמאת גסטירטיס ואולקוס, במקרים כאלה ניתן לצפות כי מערכת החיסון לא איפשרה לחיידק להתרבות. הליקובקטר פילורי מצוי אצל מרבית האוכלוסיה מעל גילאי ארבעים, כשמערכת החיסון והעיכול מתפקדות כראוי חיידק זה לא ישגשג, הוא לרוב יתחיל ליצור תופעות נלוות ולשגשג כאשר נוצרת חולשה חיסונית מסיבות מגוונות.
מה יכול לגרום למערכת העיכול והחיסון להיחלש?
- סטרס גבוהה
- תרופות הנלקחות לאורך זמן
- תזונה לקויה
- מחלות רקע נוספות
- עישון ואלכוהול
ייתכנו גם מצבים שבהם יש נוכחות של אולקוס וגסטריטיס במערכת העיכול ללא הימצאות של חיידק ההליקובקטר, כל היבט המשפיע באופן ישיר על ריריות הקיבה יכול לתרום להיחלשות שלה, וכתוצאה מכך להתפתחות תהליך דלקתי ברירות הקיבה, קיימים גם מקרים של גסטריטיס אוטואימיונית שלא נצפה בה קשר לזיהום חיידקי.
ניתן להימנע מהשפעות ההליקובקטר אם שומרים על אורח חיים מאוזן ובריא, כפי שניתן להימנע מכל מזהם אחר שמגיע לגופנו וחולף בו מידי יום כגון וירוסים וטפילים שונים, במצב שבו אנו מאוזנים ומערכת ההגנה שלנו עובדת כראוי, מזהמים אלו לא יוכלו לייצר נזק בגופנו.
הטיפול בקליניקה
הטיפול התזונתי בהליקובקטר פילורי נחשב הבסיס להכחדתו ומניעת הישנותו, כדאי לתסף מזונות העשירים באומגה 3 ואת המזונות- שום, לימון, קינמון, רימון, כורכום, טימין (קורנית), אורגנו, תמצית זרעי אשכוליות ועוד. (gse)
הטיפול בקליניקה מתחיל בתשאול ואבחון מקיף למציאת שורש הבעיה, כאשר שורש הבעיה נמצאה נבנה תפריט מותאם אישית, המלצה על תיסוף מזונות והימנעות ממזונות ספציפיים התאמת תוספי תזונה ו/או צמחי מרפא..
כחלק מהטיפול נתייחס לפן המנטלי של החלשות אזור הקיבה וחיזוקו בעזרת תרגול הפחתת מתחים, בנוסף חשוב להתאים אורחות חיים נכונים ושינוי הרגלי חיים מזיקים.
פרטים כאן